Kalevalan jalanjäljissä

Tutustu Kuhmon ja samalla Kalevalan ja karelianismin historiaan mielenkiintoisella tavalla.

Hinta / henkilö alkaen

280 €

Saatavuus

Ympäri vuoden

Kesto

2 yötä

Kuhmon historia kietoutuu olennaisena osana Kalevalan syntyhistoriaan. Elias Lönnrot toimi lääkärinä Kajaanissa ja kulki Kuhmon kautta runonkeruumatkoilleen Vienaan. Osa runoista on kerätty myös Suomen puolelta, kuten Kuhmosta ja Suomussalmelta.

Lönnrotin tiedetään kirjoittaneen Kalevalan ensimmäisen laitoksen käsikirjoitusta juuri Kuhmossa, Kirkkotiellä sijainneessa Högmanin mökissä.

1800-luvun lopulla Suomessa heräsi myöhemmin karelianismiksi nimetty suuntaus, jossa tieteen ja taiteen kiinnostus heräsi Kalevalaa ja karjalaista kulttuuria kohtaan. Uskottiin, että Kalevalan syntyseuduilta oli Suomi ja suomalaisuus löydettävissä puhtaimmillaan.

Tunnetuimpia suuntauksen taiteilijoita oli Akseli Gallen-Kallela, joka suuntasi häämatkallaan Kuhmoon juuri vihityn vaimonsa Mary Slöörin kanssa. Matkallaan hän yöpyi Lentiiran Lapinsalmen torpassa. Torpan naapurista löytyi opas, Renne Haverinen eli Matokankaan Renne Vienaan suuntautuville matkoille. Kesän 1890 matkalle mukaan lähti myös toinen karelianisti Louis Sparre.

Matkalla Vienaan Gallen-Kallela tapasi Ala-Rimmin talossa Eljas Ahtosen eli Rimmin Uljaskan, joka toimi mallina tekeillä olleen Aino-triptyykin Väinämöisenä. Myös esimerkiksi taulun järvinäkymän arvellaan syntyneen Lentua-järven maisemien innoittamana. Mahdollisesti Aino sai piirteitä Rennen tyttären Kaisan kasvojen piiirteistä.

Alkuperäinen Rimmin talo poltettiin sotien aikaan kyläläisten lähtiessä evakkoon. Nykyistä rakennusta, Uljaskan pirttiä, on kunnostettu matkailukäyttöön. Yrittäjänä toimii Rimmin Uljaskan jälkeläinen, jolta ei tarinat lopu. Lähistöllä sijaitsevalla myyttisellä Kultalähteellä Lönnrot on käynyt Vienasta palatessaan.

Lisää näitä kiehtovia tarinoita kuulet Kalevala-aiheisella matkallamme!


Ryhmille min. 16 henkeä

Aikataulu:

Päivä 1:


Saapuminen, majoittuminen, saunat ja illallinen Hotelli Kalevalassa.

Päivä 2:

Aamiainen.
Vierailu Juminkekoon, Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin keskukseen.
Lounas (eri vaihtoehtoja valittavissa lounaspaikaksi).
Retki Vienan Porttiin, Uljaskan pirtin esittely ja käynti rajavyöhykkeellä sijaitsevalla Kultalähteellä.
Paluu hotellille, saunat poreammeineen.
Illallinen: Pohjolan pidot idyllisellä Pohjolan talolla (170m kävelymatka hotellilta).

Lisämaksusta mahdollisuus kuulla Runolaulu-Akatemian johtajan Pekka Huttu-Hiltusen runonlaulua.

Päivä 3:

Aamiainen, kotiinlähtö.
Mahdollisuus vierailla vieressä sijaitsevassa Talvisotamuseossa tai Luontokeskus Petolassa. Opastetut kierrokset lisämaksusta.


Hinta/hlö
280 €/kahden hengen huoneessa
340 €/yhden hengen huoneessa


Hintaan sisältyy
- 2 yön majoitus Hotelli Kalevalassa
- Aamiainen kahtena aamuna, tulopäivän illallinen hotellilla, lounas toisena päivänä (hotellilla, Kuhmo-talolla tai Uljaskan pirtissä ryhmän toiveiden/saatavuuden mukaan), Pohjolan Pidot -illallinen Pohjolan talossa
- Iltasaunat porealtaineen hotellilla
- Opastetut kierrokset ja pääsymaksut Juminkekoon, Uljaskan pirttiin sekä Kultalähteelle


Lisämaksusta:
- Kuljetukset (jos ryhmällä ei omaa bussia)
- Runolauluesitys
- Pääsyliput ja opas Talvisotamuseoon
- Opas Petolan luontokeskukseen (maksuton sisäänpääsy)